Burgerparticipatie Maximaliseren

Decentrale overheden hebben aan de uitvoering van het Energieakkoord (14% duurzame energie in 2020) een flinke uitdaging. Zij zien veel kansen in verduurzaming van eigen vastgoed, maar ook in energiebesparing van huishoudens en in burgerinitiatieven. Tegelijkertijd worstelen ze met hun eigen rol en middelen om klimaatdoelstellingen te kunnen halen. Omdat niet alle burgers en ondernemers bezig zijn met de transitie naar een duurzame economie, is de overheid hard nodig in de sleutelpositie tussen het uitvoeren van bovenaf opgelegde energieafspraken enerzijds, en anderzijds het stimuleren en faciliteren van ideeën en plannen die leven onder de eigen inwoners.

Gelukkig zijn er in elke gemeenten voldoende inwoners met allerlei slimme ideeën en initiatieven voor een duurzamer leven en energiebesparing en/of –opwekking. Het aantal burgerinitiatieven is al jaren groeiende. En al is het vaak zoeken naar de juiste vorm, de energietransitie naar duurzaam, decentraal en ‘zelf doen’ komt overal in Nederland van de grond. Dat is mooi, want met lokale initiatieven kan de energiehuishouding van de toekomst worden vormgegeven en daarom is het zaak om hiervan een stevige en professionele beweging te maken. Natuurlijk zijn er allerlei obstakels, knelpunten en vragen, maar die kennen antwoorden en oplossingen.

We hebben enkele praktijkdeskundigen gevraagd om te vertellen hoe u er voor kunt zorgen dat burgers het heft meer in eigen handen gaan nemen en zich gaan inzetten voor energiebesparing/-opwekking. Hoe creëert u bijvoorbeeld voldoende urgentie? Hoe kunt u bottom-up verduurzaming stimuleren zodat deze een aanvulling vormen op de top-down activiteiten van overheden? En hoe kunt u als organisatie er voor zorgen dat de initiatieven niet klein en romantisch blijven, maar zich verder kunnen professionaliseren voor een robuust resultaat?

Binnenkort leest u hier alle informatie omtrent dit seminar.

AANMELDEN
Stuur een e-mail naar secretariaat@esconetwerk.nl

Gratis Dienstverlening

ESCo/EPC Gedragscode

Lees meer over de ESCo Gedragscode ESCo/EPC Gedragscode

Quick Scan

Gratis de ESCo potentie van uw project weten? ESCo Quick Scan

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven?Nieuwsbrief

Linked-In

Meediscussiëren op LinkedIn? LinkedIn

Kennisbank

Gratis toegang tot de ESCo Kennisbank? Kennisbank

Project Databank

Welke ESCo projecten in Nederland? Project Databank

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in en u blijft automatisch op de hoogte van de laatste ontwikkeling op het gebied van ESCo’s en energietransities.

U bent ingeschreven voor de ESCoNetwerk.nl nieuwsbrief!