Gezocht: Innovatieve energiebesparings- en opwekkingsmethoden die gaan bijdragen aan energieneutrale sportaccommodaties.

Nederland telt ruim 24.000 sportaccommodaties, zoals voetbalclubs, tennisclubs, zwembaden, sporthallen, etc. Sportaccommodaties zijn daarmee een belangrijk onderdeel van de gebouwde omgeving.

Rijksbreed is afgesproken dat iedereen die dat kan, moet bijdragen aan het halen van de klimaatdoelstellingen die Nederland heeft ondertekend in Parijs. Als doelstelling is nu opgenomen dat alle gebouwen in het maatschappelijk vastgoed voor 2020 nog eens 2,5 PetaJoule aan energie moeten besparen en in 2040 moeten alle gebouwen energieneutraal zijn. Dit geldt dus ook voor het sportvastgoed in Nederland (vaak grotendeels eigendom van gemeenten).

De sportsector kent sinds 2016 een subsidieregeling die het treffen van energiebesparende maatregelen en de opwekking van duurzame energie bij sportverenigingen stimuleert door het gebruik van conventionele maatregelen (klik hier voor meer informatie). Hiermee is het enthousiasme in de sportsector onder verenigingen gegroeid om actie op dit vlak te ondernemen. Met conventionele maatregelen komt men aardig in de richting maar is energieneutraliteit in 2040 nog ver weg.

Het ministerie van VWS daagt startups uit om met vooruitstrevende en innovatieve energiebesparings- en opwekkingsmethoden te komen die gaan bijdragen aan energieneutrale sportaccommodaties. De beste ideeën stellen ze in staat om de volgende fase van de innovatie cyclus uit te voeren waar de innovatie staat (bijv. een haalbaarheidsstudie, ontwikkelen prototype, opzetten van een pilot, etc). Indien het idee haalbaar lijkt te zijn, zal het ministerie de bedenkers verder ondersteunen met maximaal €100.000,-

Meer weten over deze challenge? KLIK HIER

ESCoNetwerk 18-04-2018

Quick Scan

Gratis de ESCo potentie van uw project weten? ESCo Quick Scan

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in en u blijft automatisch op de hoogte van de laatste ontwikkeling op het gebied van ESCo’s en energietransities.

U bent ingeschreven voor de ESCoNetwerk.nl nieuwsbrief!