Ziekenhuis Het Lievensberg

Slideshow
Projectomschrijving

Ziekenhuis het Lievensberg in Bergen op Zoom is in 2007/2008 van start gegaan met een Energy Service Company. Anno 2013 zijn de resultaten boven verwachting: het ziekenhuis speelt vijf jaar na de genomen maatregelen al quitte.

Aan de samenwerking tussen de ESCo en het ziekenhuis liggen twee prestatiecontracten ten grondslag: één uit 2007 (voor een warmtepomp) en één uit 2008 (voor de renovatie van een luchtbehandelingskast).

Warmtepomp
Een warmte-koudeopslag (om de temperatuur in het gebouw op een duurzame wijze te reguleren) was hier niet mogelijk vanwege de locatie van het ziekenhuis midden in een waterwingebied. Wel mogelijk was de installatie van een warmtepomp die zomers het gebouw koelt en in de winter warmte kan leveren aan bijvoorbeeld een luchtbehandelingskast. Tegenover een investering van 700.000 euro in de warmtekrachtkoppeling en de warmtepomp van het Lievenberg Ziekenhuis stond een gegarandeerde energiebesparing van ruim 80.000 euro per jaar. De terugverdientijd van de duurzame installaties zou in eerste instantie 8,5 jaar zijn, maar na vijf jaar heeft het zich al geheel terugbetaald.

Renovatie luchtbehandelingskast
De opbrengsten van de initiële investeringen in het jaar 2007 zijn gebruikt voor een tweede ronde aan investeringen in 2008, ditmaal in de luchtbehandelingskast. Hiermee wordt de luchtkwaliteit in het ziekenhuis bewaakt. Dit leverde op jaarbasis een besparing van 36.500 euro op.

Opdrachtgever

Lievensberg Ziekenhuis

Opdrachtnemer

Honeywell

Contractwaarde

-

Contractduur
Oplevering

2003

Meer informatie

Klik hier voor een artikel van AT Osborne
Klik hier voor een artikel van Agentschap NL

Gratis Dienstverlening

ESCo/EPC Gedragscode

Lees meer over de ESCo Gedragscode ESCo/EPC Gedragscode

Quick Scan

Gratis de ESCo potentie van uw project weten? ESCo Quick Scan

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven?Nieuwsbrief

Linked-In

Meediscussiëren op LinkedIn? LinkedIn

Kennisbank

Gratis toegang tot de ESCo Kennisbank? Kennisbank

Project Databank

Welke ESCo projecten in Nederland? Project Databank

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in en u blijft automatisch op de hoogte van de laatste ontwikkeling op het gebied van ESCo’s en energietransities.

U bent ingeschreven voor de ESCoNetwerk.nl nieuwsbrief!