79 appartementen met atrium, Krommenie

Slideshow
Projectomschrijving

In het hartje van Krommenie, Noord Holland, dichtbij alle voorzieningen, bouwden Parteon en ZON Energie in 2010 een complex met 79 appartementen en een mooi atrium. Dit complex is voorzien van ‘warmte-koude-opslag’, klimaatsysteem in de woning en atrium. ZON Energie Groep verzorgt voor de komende 30 jaar de energie-exploitatie en het volledige onderhoud van dit systeem.

Resultaten

Warmte-koude-opslag (WKO)

Het complex is voorzien van ‘warmte-koude-opslag’ middels een gesloten bronsysteem. In de winter worden de woningen verwarmd met bodemwarmte en in de zomer worden ze gekoeld. Beide met warmte en koude uit de grond, ondersteund door een warmtepomp. Via een leidingnet in de vloeren van de appartementen zorgen we voor een comfortabele verspreiding van de warmte en koude. De 70 m2 zonnecollectoren vormen de basis voor de verwarming van het (warme)tapwater. Indien nodig wordt deze voorziening ondersteund door HR-ketels.

De warmte in de woningen komt voor 80 % uit de bodem en 20 % uit elektriciteit. Het warme water wordt voor 50 % duurzaam door de zon verwarmd.

Klimaatsysteem in de woning

Het klimaatsysteem in de woning bestaat uit: verdeler voor de vloerverwarming, een kamerthermostaat en een ventilatiesysteem. Deze zijn eigendom van Parteon. Het primaire collectieve systeem (tot de meter) is eigendom van ZON Energie Groep, die tevens voor de komende 30 jaar de energie-exploitatie en het volledige onderhoud van dit systeem verzorgt.

Het atrium

Centraal in het gebouw ligt het genoemde atrium, een gemeenschappelijke ruimte voor de bewoners. Bij de invulling en inrichting van het atrium wordt de creativiteit van de bewoners gehoord. Ook deze gezamenlijke ruimte wordt middels slangen in de vloer, duurzaam verwarmd en verkoeld.

De duurzame klimaat- en warm water installatie bestaat uit:

 • Ruim 70 m2 zonnecollectoren voor thermische zonne-energie
 • Laag temperatuur verwarming (aardwarmte)
 • Hoog temperatuur koeling (aardkoude)
 • Gesloten bronsysteem voor warmte en koude opslag in de bodem
 • HR-ketel (tbv pieklast)
 • Warmtepomp
 • Distributienetten voor warmte, koude en warm tapwater
 • Appartementen zijn uitgerust met individuele energiemeters voor warmte en warm tapwater

Voordelen voor de bewoners

 • Geen ruimtebeslag voor boiler of CV ketel
 • Geen onderhoud of (her)investeringen aan individuele installatie
 • Gezonder binnenklimaat door vloerverwarming
 • Comfortkoeling in de zomer
 • Bijdrage aan een schonere wereld
 • Oneindig duurzaam warm tapwater

Na oplevering blijft ZON Energie Groep de prestaties van de duurzame installatie nauwlettend volgen. Enerzijds voor de door ZON uit te voeren facturering van de energieverbruiken, anderzijds voor het optimaliseren van deze installatie en de toekomstig te bouwen installaties. Verkregen gegevens worden gebruikt voor nadere analyses en zijn de basis voor volgende duurzame installaties. Bewoners hebben online toegang tot verbruiken, facturen en overige informatie.

Opdrachtgever

Parteon Projectontwikkeling

Opdrachtnemer

ZON Energie Durghorst Krommenie BV

Contractwaarde
Contractduur

Na bouw nog 30 jaar exploitatie

Oplevering

1 juli 2010

Opmerkingen

Heatmatcher: De locatie en installatie zijn tevens veldtest voor de smart grid Heatmatcher. De Heatmatcher is een zelflerende regeling die een maximale inzet van natuurlijke bronnen zon en bodem, en een optimale verhouding gas en elektriciteit voor restenergie moet realiseren.

Meer informatie via de projectsheet

Gratis Dienstverlening

ESCo/EPC Gedragscode

Lees meer over de ESCo Gedragscode ESCo/EPC Gedragscode

Quick Scan

Gratis de ESCo potentie van uw project weten? ESCo Quick Scan

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven?Nieuwsbrief

Linked-In

Meediscussiëren op LinkedIn? LinkedIn

Kennisbank

Gratis toegang tot de ESCo Kennisbank? Kennisbank

Project Databank

Welke ESCo projecten in Nederland? Project Databank

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in en u blijft automatisch op de hoogte van de laatste ontwikkeling op het gebied van ESCo’s en energietransities.

U bent ingeschreven voor de ESCoNetwerk.nl nieuwsbrief!