Luxe appartement villa’s Hofpark Schagen

Slideshow
Projectomschrijving

In Schagen bouwt ZON Energie luxe, duurzame appartementen. De woningen worden voorzien van een collectieve duurzame energie installatie. ZON Energie ontwikkelt, realiseert en exploiteert deze collectieve duurzame installatie voor de komende 30 jaar. ZON Energie is ook de investeerder en is dus meerjarig exploitant van de installatie.

Resultaten

Collectief duurzaam klimaatsysteem

Het collectieve duurzaam klimaatsysteem levert vanuit één centrale technische ruimte de warmte en koude. Het klimaatsysteem bestaat uit :

  • Een bronsysteem in de bodem
  • Zonnecollectoren
  • Warmtewisselaars
  • Centraal geplaatste warmtepompen
  • HR aardgasketels (voor eventuele piek en naverwarming)

Verwarming en koeling

Het collectieve systeem houdt de appartementen op de gewenste temperatuur via de leidingnetten in de vloeren. In de winter dienen die als vloerverwarming, in de zomer als comfortabele vloerkoeling. Geen koude luchtstromen, maar een comfortabel binnenklimaat, ook in de zomer. De temperatuur van het water dat door de leidingen stroomt is afgestemd op het weer: hoe kouder het buiten is, hoe warmer het water. Als het buiten erg warm is, biedt het systeem juist koud water aan en worden de ruimten via de vloeren gekoeld. De hierbij ‘gewonnen’ overtollige warmte uit de woningen slaan we op in de bodem en bewaren we voor de koude winterperiode. De bodem fungeert zo als een hele grote natuurlijke “thermosfles”.

Zonnecollectoren

Zonnecollectoren (type vacuumbuiscollectoren) op het dak van het appartementencomplex vangen zonnewarmte op. De verzamelde warmte wordt opgeslagen in een buffervat en door een apart warmtapwaternet verspreid naar de appartementen. Indien nodig wordt deze voorziening ondersteund door Hr-ketels.

De warmte in de woningen komt voor 80 % uit de bodem en 20 % uit elektriciteit. Het warme water wordt voor 50 % duurzaam door de zon verwarmd.

De voordelen voor de bewoners

Het collectieve, duurzame energiesysteem levert naast een besparing op CO2 uitstoot ook vele voordelen voor de bewoners:

  • In tegenstelling tot individuele warmte installaties hebben de bewoners geen installaties in de woning, slechts een afleverset met meters. Dit levert ruimtewinst.
  • De woningen worden via vloerleidingen voorzien van warmte (winter) of koude (zomer). Geen radiatoren en dus een makkelijke in te richten woning en meer ruimte.
  • De bewoners in complex Hofpark Schagen betalen hun vastrecht en verbruiken van warmte, warm water én koud water in een overzichtelijke nota aan één energieleverancier, ZON Energie.

Opdrachtgever

Mulder Obdam, Bot Bouw Heerhugowaard

Opdrachtnemer

ZON Energie Schagen Hofpark BV

Contractwaarde
Contractduur

Na bouw nog 30 jaar exploitatie

Oplevering

Februari 2014

Meer weten?

Hofpark-schagen.nl
De eerste 10 van de totaal 40 appartementen worden februari 2014 opgeleverd. Door de ontwikkelingen in de bouw sector zijn de overige 30 woningen naar een later tijdstip geschoven. Meer informatie is in te vinden via de projectsheet

Gratis Dienstverlening

ESCo/EPC Gedragscode

Lees meer over de ESCo Gedragscode ESCo/EPC Gedragscode

Quick Scan

Gratis de ESCo potentie van uw project weten? ESCo Quick Scan

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven?Nieuwsbrief

Linked-In

Meediscussiëren op LinkedIn? LinkedIn

Kennisbank

Gratis toegang tot de ESCo Kennisbank? Kennisbank

Project Databank

Welke ESCo projecten in Nederland? Project Databank

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in en u blijft automatisch op de hoogte van de laatste ontwikkeling op het gebied van ESCo’s en energietransities.

U bent ingeschreven voor de ESCoNetwerk.nl nieuwsbrief!