Zwemparadijs De Tongelreep

Projectomschrijving

Zwemparadijs ‘De Tongelreep’ heeft een verlaging in het energieverbruik van ruim twintig procent gerealiseerd door het inschakelen van een ESCo. Omgerekend betekent dit een besparing ter grootte van het energieverbruik van 207 woningen. Deze besparing is te danken aan een reeks van investeringen in de technische installaties van het zwembad, ter waarde van ruim 1,1 miljoen euro.
De Tongelreep besloot de investeringen te doen, enerzijds om de exploitatiekosten terug te brengen en anderzijds om het milieu te ontlasten. Met de ESCo Johnson Controls werd een energieprestatiecontract gesloten, waarbij tevens besparingsgaranties op het gebruik van gas en elektriciteit werden afgegeven.

Opdrachtgever

De Tongelreep Eindhoven

Opdrachtnemer

Johnson Controls

Contractwaarde

€ 1.180.000

Contractduur
Oplevering

1998

Opmerkingen

De maatregelen
De volgende technische ingrepen zijn verricht:
- De conventionele luchtbehandelingsinstallatie van het golfslagbad is vervangen door een energiezuinige installatie met een groter vermogen. Ongeveer tachtig procent van de warmte die voorheen via de buitenlucht werd afgevoerd, wordt nu hergebruikt.
- Diverse pompen en ventilatoren zijn voorzien van frequentieregelaars. Deze apparatuur functioneert daardoor afhankelijk van de vraag en niet meer vanuit het ‘aan-of-uit-principe’. Zo verbruikt de apparatuur die de golven in het bad bewerkstelligt ruim vijfenzestig procent minder elektriciteit als het water eenmaal in beweging is.
- Energieverbruiken en afwijkingen per installatie worden gevolgd door het vernieuwde gebouwbeheerssysteem. De monitoring geschiedt door de technische dienst van De Tongelreep en Johnson Controls.

De resultaten
- Een jaarlijkse besparing van 362.000 kubieke meter aardgas en 701.000 kWh elektriciteit: een reductie van ruim twintig procent.
- Jaarlijks een vermindering van de uitstoot CO van 1.111 kilo, CO2 van 762.000 kilo, NOx 1223 kilo en SO2 van 51 kilo.
- Verbetering van de arbeidsomstandigheden voor personeel en comfortverbetering voor bezoekers in het golfslagbad. Van een relatieve vochtigheid van 80% en meer naar een percentage van circa 65%. Een lagere luchtvochtigheid is tevens beter voor het gebouw en m.n. de staalconstructie.
- Een jaarlijkse besparing van € 86.000.

Gratis Dienstverlening

ESCo/EPC Gedragscode

Lees meer over de ESCo Gedragscode ESCo/EPC Gedragscode

Quick Scan

Gratis de ESCo potentie van uw project weten? ESCo Quick Scan

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven?Nieuwsbrief

Linked-In

Meediscussiëren op LinkedIn? LinkedIn

Kennisbank

Gratis toegang tot de ESCo Kennisbank? Kennisbank

Project Databank

Welke ESCo projecten in Nederland? Project Databank

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in en u blijft automatisch op de hoogte van de laatste ontwikkeling op het gebied van ESCo’s en energietransities.

U bent ingeschreven voor de ESCoNetwerk.nl nieuwsbrief!