De Pauw (80 woningen) Accolade

Slideshow
Projectomschrijving

In de wijk NoordOost in Drachten wordt gebouwd aan de nieuwe karakteristieke buurt De Pauw. 92 woningen worden gesloopt en 80 nieuwe woningen worden gerealiseerd in een design en build constructie uitgevoerd in drie fasen. De tweede fase omvat de realisatie van 40 huurwoningen, waarvan er 5 als Nul-Op-De-Meter-Woning worden uitgevoerd. Op 28 januari 2015 ondertekenden Accolade en Schutte hiervoor het energieprestatiecontract.

Energieneutrale woningen: aanpassingen
De vijf Nul-Op-de-Meter-Woningen zijn extra geïsoleerd; ze hebben dubbellaags glas, vloerverwarming, een warmtepomp, douche-wtw (warmterugwinning) en zonnepanelen op het dak. Ze gaan zelf genoeg elektriciteit opwekken voor de verwarming van de woning en overig stroomverbruik. De woningen hebben dus alle toepassingen om de jaarlijkse energierekening terug te brengen naar nul. Dit staat of valt wel met het verbruiksgedrag van de bewoners. De vijf energieneutrale woningen worden gerealiseerd vanaf maart 2015. Na de realisatie van deze tweede fase van het project, zullen in de derde fase nog 18 koopwoningen gerealiseerd worden met een optie voor de kopers op energieneutraliteit.

Presetatie-afspraken
Met het energieprestatiecontract leggen Accolade en Schutte bouw & ontwikkeling de garantieafspraken vast omtrent de Nul-Op-De-Meter-Woningen. Er zijn garantieafspraken gemaakt over de kWh die (gemiddeld) geleverd moet worden door de woningen (d.m.v. de PV-panelen) en het gebouwgebonden energiegebruik (de prestatie van de schil, het dak, de vloer, de isolatie en het energieverbruik van de installaties). Concreet is afgesproken dat er 4000 kWh per jaar wordt opgewekt, waarvan 1500 kWh nodig is voor de installaties en 2500 kWh beschikbaar is voor huishoudelijk gebruik. Gebouwgebonden energieverbruik en huishoudelijk verbruik worden apart gemeten. De overige prestatieafspraken omvatten afspraken over dat de woningen bouwkundig moeten voldoen, dat de installaties voldoende moeten renderen en dat de PV-panelen naar behoren blijven werken.

Woningcorporatie Accolade: duurzaamheid heeft de focus
Accolade heeft duurzaamheid als één van de focusprojecten. De ambitie van de woningcorporatie is om in 2040 uitsluitend Nul-Op-De-Meter-Woningen te beheren. Nu al wordt nagedacht over logische momenten voor duurzame en energiebesparende toepassingen. Bij onderhoud aan gevels en daken worden bijvoorbeeld altijd energetische maatregelen meegenomen. Bij nieuwbouw worden zo veel mogelijk extra voorzieningen ingebouwd om woningen extra te verduurzamen of om dit in de toekomst sneller en eenvoudiger te kunnen uitvoeren. Tevens investeert de organisatie in nieuwe technische oplossingen zoals het inpakken van woningen en het plaatsen van (lucht-/water-)pompen en PV-panelen. Nul-Op-De-Meter-Woningen zijn belangrijk voor de woningcorporatie, vooral omdat de betaalbaarheid van huurwoningen steeds meer onder druk komt te staan. Omdat de energierekening een groot onderdeel is van de maandlasten kan een energieneutrale woning zekerheid geven. Die zekerheid blijkt vooral essentieel voor mensen met een bescheiden inkomen. Accolade wil graag ook de mensen met een lager inkomen een goede en betaalbare woning kunnen bieden.

Opdrachtgever

Accolade

Opdrachtnemer

Schutte bouw & ontwikkeling

Contractduur

10 jaar

Oplevering

Medio 2016

Meer informatie

http://www.accolade.nl/depauw

Gratis Dienstverlening

ESCo/EPC Gedragscode

Lees meer over de ESCo Gedragscode ESCo/EPC Gedragscode

Quick Scan

Gratis de ESCo potentie van uw project weten? ESCo Quick Scan

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven?Nieuwsbrief

Linked-In

Meediscussiëren op LinkedIn? LinkedIn

Kennisbank

Gratis toegang tot de ESCo Kennisbank? Kennisbank

Project Databank

Welke ESCo projecten in Nederland? Project Databank

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in en u blijft automatisch op de hoogte van de laatste ontwikkeling op het gebied van ESCo’s en energietransities.

U bent ingeschreven voor de ESCoNetwerk.nl nieuwsbrief!