Sportcentrum Papendal

Slideshow
Projectomschrijving

Sportcentrum Papendal is een topsportlocatie van zo’n 160 hectare gelegen in Arnhem, waar dagelijks ongeveer 350 sporters gebruik maken van de faciliteiten op het terrein. Daarnaast wonen er 110 topsporters op het complex. Op Papendal bevinden zich o.a. verschillende kantoorgebouwen, een hotel- en congrescentrum, drie grote sporthallen, een atletiekbaan, een BMX-baan en acht voetbalvelden, waarvan er drie beschikken over veldverwarming. De grote verscheidenheid aan voorzieningen brengt een aanzienlijk energieverbruik met zich mee (vergelijkbaar met zo’n 400 huishoudens) en Papendal heeft Energy Service Company (ESCo) Eneco in de arm genomen om te verduurzamen en het energieverbruik flink te verlagen. Eneco zal een aantal slimme en besparende energieoplossingen toepassen die o.a. zorgen voor 35 procent minder gasverbruik binnen de looptijd van het contract.

Maatregelen en besparingen
Eneco adviseerde Papendal over maatregelen die direct veel invloed hebben op het verbruik. Bijvoorbeeld door de bestaande warmte- en koudeopslag uit te breiden. Een deel van de gebouwen op het complex wordt nu al verwarmd en gekoeld met behulp van deze installatie. Het systeem maakt gebruik van natuurlijke warmte en koude uit een 120 meter diepe bron in de grond. Dick van Veen, directeur Duurzaam Vastgoed bij Eneco: ‘Door de resterende gebouwen aan te sluiten op de bestaande bron bespaart Papendal al 35 procent op het gasverbruik. Het laat zien dat je met slimme duurzame technieken vaak nog een hoop energie kunt besparen in bestaande gebouwen.’ Andere besparingsmaatregelen omvatten onder meer het aanbrengen van dubbel glas en het optimaliseren van de binnenklimaatinstallaties. Ook plaatste Eneco op het terrein tien oplaadpunten, waar sporters met elektrisch vervoer voortaan duurzame stroom kunnen ‘tanken’. Deze stroom is volledig opgewekt door Nederlandse windmolens.

Jochem Schellens, directeur Papendal: ‘Passend bij het topsportklimaat op Papendal, streven wij naar het hoogst haalbare. We willen toonaangevend zijn. Op Papendal hebben we duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Daarom zoeken we ook op het gebied van duurzaamheid, altijd naar mogelijkheden om onszelf te verbeteren. Eneco helpt ons de juiste maatregelen te treffen om de beoogde doelen te bereiken.’

Energy Service Company
Alle praktische werkzaamheden moeten eind 2015 gereed zijn en maken onderdeel uit van een meerjarige overeenkomst tussen Papendal en Eneco. Eneco treedt hierbij op als Energy Service Company (ESCo), waarin zij voor een vast bedrag per maand verantwoordelijk is voor de plaatsing en het onderhoud van alle installaties en garanties geeft op het comfort, energieverbruik en onderhoud. Eneco financiert dit project volledig voor en staat garant voor onderhoud en risico’s.

Opdrachtgever

Sportcentrum Papendal

Opdrachtnemer

Eneco

Looptijd contract

15 jaar (eind 2011 tot eind 2026)

Bijzonderheden

In 2011 is dit ESCo-project aangegaan door Sportcentrum Papendal met Q-ESCo (een dochter van EOn), de partij die de warmte/koudeopslag plaatste voor het sportcentrum. In 2014 heeft Eneco het project overgenomen als ESCo en daarmee ook de WKO-installatie. Het hotel op het sportterrein maakte in eerste instantie geen onderdeel uit van het prestatiecontract, maar sinds overname door Eneco is dit wel het geval. Daarom wordt de WKO nu uitgebreid zodat ook het hotel (de grootste energieverbruiker op het terrein) er op aangesloten wordt.

Meer informatie

Klik hier voor een filmpje waarin opdrachtgever en opdrachtnemers het project toelichten.

Gratis Dienstverlening

ESCo/EPC Gedragscode

Lees meer over de ESCo Gedragscode ESCo/EPC Gedragscode

Quick Scan

Gratis de ESCo potentie van uw project weten? ESCo Quick Scan

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven?Nieuwsbrief

Linked-In

Meediscussiëren op LinkedIn? LinkedIn

Kennisbank

Gratis toegang tot de ESCo Kennisbank? Kennisbank

Project Databank

Welke ESCo projecten in Nederland? Project Databank

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in en u blijft automatisch op de hoogte van de laatste ontwikkeling op het gebied van ESCo’s en energietransities.

U bent ingeschreven voor de ESCoNetwerk.nl nieuwsbrief!