Retera Interieurwerken

Retera Interieurwerken
Projectomschrijving

Het Brabantse bedrijf Retera Interieurwerken kent duurzaam ondernemen als belangrijke strategische peiler en heeft vanuit die gedachte een partnerschap gesloten met Van Hout Installateurs en Adviseurs voor de verduurzaming van he bedrijfspand. Opdrachtgever Retera investeerde eerder al in warmtepompen en hoge rendementsketels waardoor het energielabel verbeterde van F naar E. Na inventarisatie bleek er echter nog veel winst te behalen op het gebied van elektra en daarom is gekozen voor grootschalige toepassing van zonnepanelen; er worden 1155 zonnepanelen geplaatst op het 4300 m3 grote dak. Van Hout verzorgt de installatie, het beheer en het onderhoud en doet dit op basis van een (energie)prestatiecontract. Na installatie van de zonnepanelen heeft het pand energielabel A in plaats van E.

Van Hout treedt in dit verband op als Energy Service Company (ESCo) en zal gedurende (minimaal) 15 jaar het beheer en onderhoud van de zonnepanelen op zich nemen. Dankzij de gemaakte garantie-afspraken is de opdrachtgever verzekerd van gegarandeerde opbrengst van de installatie gedurende de looptijd. Als de baten onverhoopt achter blijven op de voorspelling, dan vergoedt Van Hout het verschil.

De totale investering die nodig is voor dit project bedraagt € 440.000. Vanwege het duurzame karakter van de maatregelen is gebruik gemaakt van een Rabo Groenfinanciering waarmee tegen een gunstigere rente wordt gefinancierd.

De jaarlijkse opbrengst van de maatregelen bedraagt naar schatting 273.000 kwh (vergelijkbaar met 90 eengezinswoningen). De totale jaarlijkse besparing is circa € 50.000 gedurende een periode van 15 jaar en de CO2-besparing bedraagt 154 ton (kg) per jaar. Dit laatste betekent dat Retera Interieurwerken nu vrijwel CO2-neutraal is als het gaat om elektra.

Naast het voordeel van de besparingen kennen de maatregelen het voordeel van waardestijging van het pand. Het bedrijfspand wordt (onder andere dankzij het A-label) een stuk interessanter op de vastgoedmarkt.

Resultaten op een rij:
  • 1155 zonnepanelen (317 kWP)
  • Jaarlijkse opbrengst van 273.000 kwh (vergelijkbaar met 90 eengezinswoningen)
  • Totale jaarlijkse besparing circa € 50.000 euro
  • CO2 besparing van 154 ton per jaar
  • Energielabel van E naar A
  • De investeringen zijn binnen 9 jaar terugverdiend
Opdrachtgever

Retera Interieurwerken

Opdrachtnemer

Van Hout Adviseurs en Installateurs

Contractduur

15 jaar (minimaal)

Gratis Dienstverlening

ESCo/EPC Gedragscode

Lees meer over de ESCo Gedragscode ESCo/EPC Gedragscode

Quick Scan

Gratis de ESCo potentie van uw project weten? ESCo Quick Scan

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven?Nieuwsbrief

Linked-In

Meediscussiëren op LinkedIn? LinkedIn

Kennisbank

Gratis toegang tot de ESCo Kennisbank? Kennisbank

Project Databank

Welke ESCo projecten in Nederland? Project Databank

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in en u blijft automatisch op de hoogte van de laatste ontwikkeling op het gebied van ESCo’s en energietransities.

U bent ingeschreven voor de ESCoNetwerk.nl nieuwsbrief!