Het Nationaal Muziekkwartier

Slideshow
Projectomschrijving

Scope
Het Nationaal Muziekkwartier is het kloppend cultureel hart van Enschede. Het Muziekkwartier omvat op 20.000 vierkante meter een schouwburg met 1001 zitplaatsen, poppodium Atak en een muziekschool. Het toneel behoort tot de grootste van Nederland.

De gemeente Enschede besloot in 2010 om het onderhoud van het gebouw anders in te kopen. Zij kozen ervoor om het volledige beheer en onderhoud van het gebouw, inclusief alle installaties daarin, voor maar liefst 20 jaar aan te besteden, geïntegreerd met energieverbruik. De gemeente Enschede is de eerste Nederlandse gemeente die een resultaatcontract afsloot voor gemeentelijk vastgoed.

Met deze constructie (via een ESCo; Energy Service Company) wordt een marktpartij medeverantwoordelijk voor energiebesparing. Hiermee borg je de integratie tussen beheer/onderhoud/vervangingen aan de ene kant, en energieverbruik aan de andere kant.

Maatregelen
Het contract richt zich zowel op elektrotechnische en werktuigbouwkundige aspecten als bouwkundig en theatertechnisch onderhoud. Voorwaarden zijn opgenomen voor duurzaamheid, het energiegebruik en het in dienst nemen van mensen met een handicap.

Prestatieafspraken & resultaten
In het prestatiecontract met de marktpartij zijn harde afspraken gemaakt over de te halen energiebesparing. Als onverhoopt de prestaties ondermaats blijken wordt het contract na twee gele kaarten opgezegd. Andere functionele prestatie-eisen zijn: comforteisen, bedrijfseisen, technisch conditieniveau, contractuele technische levensduur en cijfer klanttevredenheid.

Bij een klassieke aanbesteding zou de gemeente Enschede 1,6 miljoen euro meer zijn kwijtgeweest. Tussen 2010 en 2014 is het energieverbruik van dit moderne gebouw met 17% gedaald. En dat in de basis alleen maar door het gebouwonderhoud op een andere manier in te kopen.

De gemeente is tevreden omdat met dit contract op kosten word bespaard, er sprake is van flexibiliteit, er maximaal gebruik wordt gemaakt van kennis uit de markt en de klanttevredenheid volledig centraal is komen te staan.

Opdrachtgever

Gemeente Enschede (eigenaar / opdrachtgever)
Muziekkwartier (gebruiker)

Opdrachtnemers

Strukton Worksphere (Deventer)

Ingang contract

2010

Looptijd contract

20 jaar

Gratis Dienstverlening

ESCo/EPC Gedragscode

Lees meer over de ESCo Gedragscode ESCo/EPC Gedragscode

Quick Scan

Gratis de ESCo potentie van uw project weten? ESCo Quick Scan

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven?Nieuwsbrief

Linked-In

Meediscussiëren op LinkedIn? LinkedIn

Kennisbank

Gratis toegang tot de ESCo Kennisbank? Kennisbank

Project Databank

Welke ESCo projecten in Nederland? Project Databank

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in en u blijft automatisch op de hoogte van de laatste ontwikkeling op het gebied van ESCo’s en energietransities.

U bent ingeschreven voor de ESCoNetwerk.nl nieuwsbrief!