Nieuwbouw Zuyderland Medisch Centrum

Slideshow
Projectomschrijving

Het Zuyderland Medisch Centrum werkte op een aantal locaties aan grote bouwprojecten. 1 daarvan is de locatie in Heerlen, waar een nieuw gebouw werd neergezet waarin de acute functies zoals de Intensive Care, de Spoedeisende Hulp, de huisartsenpost, de dialyse-afdeling en een aantal nieuwe operatiekamers zijn gehuisvest.

Duurzaamheid, flexibiliteit en beschikbaarheid vormden integrale aandachtspunten bij de nieuwbouw van het Zuyderland Medisch Centrum. Met deze nieuwbouw is een aangename, efficiënte en nieuwe verblijf-, behandel- en werkomgeving gerealiseerd voor de locatie in Heerlen.

De nieuwbouw bestaat uit vijf bouwlagen, met een totale omvang van 19.000 m2 bruto vloeroppervlakte. Alle bouwlagen van de nieuwbouw worden door een glazen loopbrug verbonden met de bestaande bouw.

Een DBMO-constructie
Voor het project is gebruik gemaakt van een DBMO (Design, Build, Maintain & Operate) contract, met als doel om Zuyderland Heerlen zo veel mogelijk te ontzorgen. Het Zuyderland moet zich namelijk zo veel mogelijk kunnen richten op haar kerntaak: zorg voor patiënten. Het consortium heeft haar klant zo veel mogelijk bij de hand genomen, goed geluisterd naar haar wensen en samen gezocht naar de juiste balans, op lange termijn, tussen investeren aan de voorkant en Total Cost of Ownership (TCO).

Omdat het consortium voor de komende 15 jaar verantwoordelijk is voor de goede werking van alle functies van het gebouw, is dit voor de opdrachtnemers een enorme stimulans geweest om een gebouw te realiseren met onderhoudsvriendelijke oplossingen en technieken.

Een belangrijk kenmerk van deze (PPS-)constructie is dat de risco’s op de juiste manier worden verdeeld. Iedere partij richt zich daardoor op waar zij goed in is. Het consortium had de rol om alle uitgangspunten van het ziekenhuis te vertalen naar slimme oplossingen. Daarbij moest een optimale balans worden gevonden tussen investering, betrouwbaarheid, onderhoudskosten én duurzaamheid.

Het resultaat
Het resultaat van deze intensieve samenwerking is een flinke efficiency winst voor het ziekenhuis. Omdat de opdrachtnemende partijen ook verantwoordelijk waren voor het ontwerp en de bouw van het nieuwe ziekenhuisgebouw, konden er in het ontwerp al slimmere keuzes worden gemaakt en innovatieve oplossingen worden bedacht die op lange termijn zorgen voor een aanzienlijk lagere Total Cost of Ownership.

Opdrachtgever

Zuyderland Medisch Centrum

Opdrachtnemer

Consortium Q (van Wijnen en ENGIE)

Start nieuwbouw

2012

Oplevering

september 2015

Start onderhoudscontract

2015

Looptijd contract

15 jaar

Gratis Dienstverlening

ESCo/EPC Gedragscode

Lees meer over de ESCo Gedragscode ESCo/EPC Gedragscode

Quick Scan

Gratis de ESCo potentie van uw project weten? ESCo Quick Scan

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven?Nieuwsbrief

Linked-In

Meediscussiëren op LinkedIn? LinkedIn

Kennisbank

Gratis toegang tot de ESCo Kennisbank? Kennisbank

Project Databank

Welke ESCo projecten in Nederland? Project Databank

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in en u blijft automatisch op de hoogte van de laatste ontwikkeling op het gebied van ESCo’s en energietransities.

U bent ingeschreven voor de ESCoNetwerk.nl nieuwsbrief!