Van Gogh Museum

Slideshow
Projectomschrijving

“Stel je laat Jantje, Pietje en Klaasje aan een gebouw werken, en op een grijs gebied is er overlap van hun verantwoordelijkheden, dan leunt iedereen achterover. Dat blijkt heel herkenbaar. Als er iets mis gaat, dan zegt Jantje dat Pietje in gebreke is gebleven en Pietje zegt dat Klaasje eerst iets had moeten doen voordat hij in actie kon komen. Zo is de cirkel rond. Dat staat optimaal beheer in de weg.” Aldus Ben van der Stoop (Gebouwbeheerder bij het Van Gogh Museum).

Het van Gogh Museum is gehuisvest in een schitterend gebouw, ontworpen door architecten Rietveld en Kruokawa. Maar het onderhoud was absoluut voor verbetering vatbaar. De samenwerking tussen het museum, het Rijksvastgoedbedrijf en de onderhoudspartijen verliep bijvoorbeeld moeizaam. Men besloot om het onderhoud en beheer structureel anders te gaan aanpakken, met als doel: een perfect functionerend gebouw dat geen voetafdruk achterlaat voor volgende generaties. Het middel? Een constructieve samenwerking tussen gebruiker, eigenaar en beheerder, waarin partijen elkaar versterken, van elkaar leren en het beste uit zichzelf en elkaar halen. Niet meer de focus op de korte termijn (laagste kosten van nu), maar op de lange termijn.

In het contract staat bijvoorbeeld niet de vereiste inspanningen centraal, maar juist het wenselijke resultaat. Hierdoor ontstaat een andere dynamiek.

Het prestatiecontract

29 KPI’s (Key Performance Indicators) m.b.t. comfort, ongestoorde bedrijfsvoering, maximale veiligheid voor mens en collectie, gezondheid en duurzaamheid.

Waaronder: specifieke klimaateisen per ruimte, staat van onderhoud, bedrijfszekerheid, responstijden, beschikbaarheid ruimten, optimale bedrijfsvoering m.b.t. planning, overlegt, etcetera.

Beheer op basis van: systeemgerichte contractbeheersing.

Bijzonderheden:

  • Gegevens en energiebeheer (BREEAM in Use, EPBD, Businesscase Energie Investering
  • RGD BOEI Handboeken

Beoogde jaarlijkse energiebesparing

Behouden van BREEAM In-Use en Energielabel door invoeren maatregelen op natuurlijke momenten op basis van Life Cycle Costing (LCC).

Opdrachtgever

Rijksvastgoedbedrijf

Opdrachtnemer

Strukton Worksphere

Oplevering

2015

Meer informatie

Whitepaper Praktijkvoorbeelden en inspiratie over ESCo’s in Nederland

Gratis Dienstverlening

ESCo/EPC Gedragscode

Lees meer over de ESCo Gedragscode ESCo/EPC Gedragscode

Quick Scan

Gratis de ESCo potentie van uw project weten? ESCo Quick Scan

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven?Nieuwsbrief

Linked-In

Meediscussiëren op LinkedIn? LinkedIn

Kennisbank

Gratis toegang tot de ESCo Kennisbank? Kennisbank

Project Databank

Welke ESCo projecten in Nederland? Project Databank

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in en u blijft automatisch op de hoogte van de laatste ontwikkeling op het gebied van ESCo’s en energietransities.

U bent ingeschreven voor de ESCoNetwerk.nl nieuwsbrief!