ESCo/EPC Gedragscode

Energieprestatiecontracten: De spelregels voor opdrachtgever en opdrachtnemer

Een slimme manier om tot energiebesparing in vastgoed te komen is het vastleggen van een gegarandeerde energiebesparing in een langjarig energieprestatiecontract (EPC). In een dergelijk contract worden afspraken tussen opdrachtgever en de uitvoerende partij (de Energy Service Company) opgenomen over de verduurzaming (maatregelen, garanties, vergoedingen, etc.). ESCo’s blijven voor langere tijd betrokken bij en verantwoordelijk voor het ontwerp, beheer en onderhoud van de technische installaties en verdienen hun investeringen terug uit de gerealiseerde energiebesparing. ESCo’s kunnen de opdrachtgever hiermee ontzorgen zodat die zich volledig kan focussen op kerntaken.

Bij energieprestatiecontracten is er, in tegenstelling tot de traditionele contractvormen, geen sprake meer van een eenmalige transactie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer, maar juist van een langjarige samenwerking. Er ontstaat dankzij Energy Performance Contracting een partnership tussen beide partijen en dat vereist een heel andere manier van werken met een ander gedrag en een andere mindset. Dat blijkt in de praktijk echter niet altijd vanzelf te gaan en daarom is in het kader van het project ‘Transparense – Increasing Transparency of Energy Service Markets’ de Europese Gedragscode voor Energieprestatiecontracten ontwikkeld.

Nederlandse Gedragscode voor Energieprestatiecontracten

De EPC Gedragscode is een set van waarden en principes die fundamenteel is voor de succesvolle implementatie van energieprestatiecontracten. De gedragscode definieert richtlijnen voor het gedrag van EPC aanbieders en is tegelijkertijd een kwaliteitsindicator voor opdrachtgevers/gebruikers over wat zij mogen verwachten en eisen van EPC aanbieders en welke richtlijnen zij zelf moeten volgen om de verwachte energiebesparing en baten te realiseren. EPC-aanbieders die ondertekenaars zijn van de EPC-Code verbinden zich ertoe om EPC-projecten uit te voeren in overeenstemming met deze EPC-Code. De EPC-code is een vrijwillige verbintenis van de EPC-aanbieders en is niet juridisch bindend. De gedragscode is primair bedoeld voor ESCo’s, maar kan ook ondertekend worden door opdrachtgevers en adviseurs in de categorie ‘EPC Facilitators and other signatories’.

U kunt de EPC Gedragscode bekijken via deze link.

ESCoNetwerk.nl beheert het register van ondertekenaars van de EPC-gedragcode.
Heeft u vragen of de EPC-Gedragscode of wilt u de Gedragscode ook ondertekenen? Stuur dan een bericht naar gedragscode@esconetwerk.nl of neem telefonisch contact met ons op.

Overzicht Ondertekenaars

De partijen die de Europese Gedragscode voor Energieprestatiecontracten hebben ondertekend zijn:

Unica, Van Dorp Installaties, BAM Techniek, OVVIA, ZON Energie, Strukton Worksphere, Eneco, ENGIE, Balance, Boot Advocaten, Ecorus, Progress Energy Services, Veolia NL, BAS Nederland, GETEC Benelux, MET Energie bv, Dubotechniek, Greenfox, Escoplan, ManESCo, FROG Energy, Honeywell Building Solutions, ESCO Nederland, Trilux, Trending Energy, Deerns, Alpheon Energy, Ecorus, Lohuis Lighting & Energy, Fortierra, DWA, Siemens, Stichting Maatschappelijk Platform Haarendael, Energiefonds Overijssel, ASN Bank, Schiphol Real Estate, CBRE Global Investors, Exalius, BIB Brielle…

EPC-Aanbieders

Facilitators, opdrachtgevers en overige ondertekenaars

Gratis Dienstverlening

ESCo/EPC Gedragscode

Lees meer over de ESCo Gedragscode ESCo/EPC Gedragscode

Quick Scan

Gratis de ESCo potentie van uw project weten? ESCo Quick Scan

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven?Nieuwsbrief

Linked-In

Meediscussiëren op LinkedIn? LinkedIn

Kennisbank

Gratis toegang tot de ESCo Kennisbank? Kennisbank

Project Databank

Welke ESCo projecten in Nederland? Project Databank

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in en u blijft automatisch op de hoogte van de laatste ontwikkeling op het gebied van ESCo’s en energietransities.

U bent ingeschreven voor de ESCoNetwerk.nl nieuwsbrief!